3d printing

Het begrip 3d printing is een veelgehoorde kreet tegenwoordig. Op internet wordt deze tot nog toe vrij prijzige hobby steeds populairder. Mensen tonen hun ontwerpen die ze hebben gemaakt met 3d printing. Zo zijn er kunststof sierraden en sierbeeldjes te bewonderen, maar ook speciaal voor medische doeleinden ontworpen, functionele lichaamsprotheses. 3d printing is daarmee een bijzonder interessante technologie aan het worden voor de thuisgebruiker. De gemiddelde hobbyist kan er goed mee uit de voeten. Nu de technologie steeds betaalbaarder wordt, blijken steeds meer doelgroepen geïnteresseerd in het fenomeen van 3d printing. We hebben dus inmiddels allemaal wel gehoord van 3d printing, maar het aantal mensen dat daadwerkelijk inzicht heeft in wat de techniek precies inhoudt, is een stuk kleiner. Wat gebeurt er nu eigenlijk in zo’n 3d-printer? En wat heb je nodig om een printproject succesvol af te ronden? Het begint allemaal met een ontwerp. Het maakt niet uit hoe dit ontwerp tot stand komt, zolang het uiteindelijk maar gaat om een digitaal bestand, dat door de 3d-printer gelezen kan worden. Dit ontwerp moet informatie geven over de ruimtelijke vormen van het te printen object. Het kan dus geen 2d plaatje zijn. Is het gelukt om een dergelijk ontwerp te realiseren, dan wordt dit naar de printer gezonden. Deel van de programmatuur van een 3d printer is het vertalen van het digitale ontwerpbestand naar fysieke kenmerken. Dit doet de machine door heet en vloeibaar plastic (of metaal, of wat er ook voor bronmateriaal wordt gebruikt) laagje voor laagje via een bewegend spuitarmpje in het gewenste patroon aan te brengen. Het materiaal droogt snel op tot een stevige substantie. 3d printing biedt zo dus ook heel veel mogelijkheden op het gebied van uitvoering van het ontwerp en wat voor soort materiaal men daarvoor kan gebruiken. De meeste goedkopere 3d printers voor thuisgebruik worden gevuld met kunststof. 3d printing is dus de vertaling van digitale informatie naar ruimtelijke objecten. Dit is een ontwikkeling die enorm veel industriële voordelen zal gaan hebben in de nabije toekomst.

De opmars van 3d printing

3d printing is leuk voor thuis, maar het zal een essentieel onderdeel zijn van toekomstige productiemethodes. Kleine onderdeeltjes en zelfs verscheping zullen niet meer nodig zijn. Met 3d printing bouw je een object namelijk uit één stuk (geen gehannes meer met schroefjes en dopjes en spijkers). Bovendien is de basis van het voorwerp een digitaal bestand, dat gemakkelijk verzonden kan worden naar bijvoorbeeld een klant. Winkels en fabrieken zullen overbodig worden, want men kan online een product bestellen, de betaling afronden en het ontwerpbestand toegestuurd krijgen. Er zal bij vermeld moeten staan welk soort 3d printer op zijn minst vereist is om het gewenste product te printen. Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk zal zijn, wanneer we zelf thuis aan kwalitatief uitmuntende 3d printing kunnen doen. Ook voor de kunst- en erfgoedsector wordt er nagedacht over de mogelijkheden van 3d printing. Zodra de digitale methodes van bewaren en opslag betrouwbaar genoeg zijn, kan van een erfgoedobject een 3d scan worden gemaakt. De scan wordt vervolgens opgeslagen en het object wordt vernietigd. Mocht men het object ooit nog willen bestuderen of tentoonstellen, dan kan het met een druk op de knop worden uitgeprint. Zo zijn er nog veel meer sectoren die de potentie van 3d printing aan het ontdekken zijn. De opmars is niet te stuiten. Wanneer we ons een voorstelling proberen te maken van onze wereld over 30 jaar, zal deze gedomineerd worden door automatisch rijdende auto’s, kolonies op Mars en 3d printing als standaard onderdeel van elke aankoopprocedure. Tegen die tijd is het misschien zelfs mogelijk organisch weefsel als bronmateriaal te gebruiken, waardoor vegetariërs in een existentiële crisis raken (vlees kan dan immers niet meer automatisch gelijk worden gesteld met dierenleed) en falende organen vervangen kunnen worden door geprinte organen. Wie weet is dit zelfs de sleutel tot eeuwig leven: goed onderhoud en de beschikbaarheid van goed functionerende reserveonderdelen.

Meer informatie

Dit mag misschien allemaal prachtig klinken, maar we zijn er nog niet. Hoewel de interesse in 3d printing toeneemt, zal het nog een tijd duren en moeten er nog allerlei hordes genomen worden voordat de technologie een vaste plaats gaat innemen in onze samenleving. Het is echter nooit te vroeg om je te verdiepen in veelbelovende en ambitieuze ontwikkelingen. Zeker niet wanneer het ernaar uitziet dat ze over relatief korte tijd ons wereldbeeld zullen domineren (denk aan de computer, de mobiele telefoon en het internet). Ben je geïnteresseerd in het fenomeen, dan kun je via de volgende wegen informatie opzoeken over 3d printing:

  • YouTube-video’s
  • fora voor fans van 3d printing
  • tijdschriften over moderne technologie
  • websites van fabrikanten van 3d printers
  • websites van dealers

De laatste twee soorten bronnen bieden vaak artikelen en blogteksten over hun producten en de mogelijkheden ervan voor de doelgroep. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze instanties allereerst geld willen verdienen en dat het informeren in dienst staat van de verkoop. Voor onpartijdige gegevens over 3d printing kun je natuurlijk terecht op encyclopedische websites of op websites waar enthousiastelingen hun kennis delen. Om een idee te krijgen van wat 3d printing nu eigenlijk is en doet en wat de potentie van deze technologie is, kun je er ook zelf aan beginnen. Voor een paar honderd tot een paar duizend euro heb je al een 3d printer in huis. Je leert er vrij snel mee omgaan en je zult zien dat de opties eindeloos zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn