Elektrisch roken

Veel rokers nemen het zich keer op keer voor, dit keer gaan ze echt stoppen met deze ongezonde gewoonte. Helaas vallen veel stoppogingen in het water en staan ze binnen de kortste keren weer met een sigaretje in de hand. Herkent u dit probleem? Dan kan elektrisch roken de oplossing voor u zijn. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom het mensen niet lukt om te stoppen met roken en elektrisch roken kan voor al deze redenen en oplossing bieden. Wat zijn nu de oorzaken van het falen van een stoppoging?

  • de verslaving aan nicotine is te sterk
  • men mist de vast ontspanmomentjes
  • het sociale aspect wordt gemist
  • men mist het om iets in de hand te hebben

Het zal duidelijk zijn dat elektrisch roken een goed alternatief is voor die momenten waarop het gemist wordt om iets in de hand te hebben. Als er gekozen wordt voor de elektrische sigaret, dan kunt u immers nog steeds gewoon iets in de hand houden. Zo hoeft u dit vertrouwde gevoel dus niet te missen en dit maakt de kans dat u naar gewone sigaretten gaat grijpen een stuk kleiner. Ook is elektrisch roken natuurlijk een ideale oplossing voor de vaste ontspanmomentjes die u eerder had. Dit zijn momenten waar u zich waarschijnlijk niet eens van bewust was, maar iedere keer dat u een sigaretje op ging steken, nam u natuurlijk even afstand van uw werk, om maar eens een voorbeeld te noemen. Natuurlijk zijn er alternatieven voor, zo kunt u een kort meditatiemoment inlassen. Maar bij veel rokers werkt dit toch niet. Door te kiezen voor elektrisch roken hoeven zij deze vaste ontspanmomentjes ook helemaal niet te missen, ze kunnen dan gewoon nog even een rookpauze inlassen.

Nicotine en elektrisch roken

Iedere roker weet dat het vooral zo lastig is om te stoppen vanwege de verslaving aan nicotine, menig stoppoging faalt omdat men deze stof niet langer kan missen. Hoe kan elektrisch roken hier nou een oplossing voor zijn? Bij elektrisch roken rookt u geen tabak, maar speciale vloeistoffen, vaak ook wel e-liquids genoemd. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, wat de meeste mensen wel weten. Wat zij echter vaak niet weten, is dat er varianten met en zonder nicotine verkrijgbaar zijn. Als u niet uw laatste gewone sigaret gerookt hebt, kan het verstandig zijn om voor een e-liquid met nicotine te kiezen. Op die manier verandert u uw rookgewoonte wel, maar hoeft u niet meteen af te kicken van uw nicotineverslaving. Het fijne van de e-liquids is dat ook de soorten waar nicotine in zit, in verschillende varianten te krijgen zijn. In sommige zitten hogere concentraties van deze verslavende stof als in andere. Door te kiezen voor elektrisch roken, kunt u dus uw nicotineverslaving langzaam afbouwen. U begint eerst met een e-liquid met een concentratie die past bij de hoeveelheid nicotine die u eerder ook binnen kreeg. Vervolgens kiest u steeds lagere concentraties, totdat u klaar bent voor de nicotinevrije varianten. Zo kunt u met elektrisch roken dus langzaam maar zeker van deze vervelende verslaving af komen en dat maakt de kans van slagen van uw stoppoging toch echt een enorm stuk groter. Het fijne van elektrisch roken is bovendien dat u uit veel meer verschillende smaken kunt kiezen. Bij gewone sigaretten hebt u over het algemeen alleen de keus uit gewone tabak, vanille of mint. Bij de elektrische sigaret kunt u echter uit een keur aan smaakvarianten kiezen. E-liquids zijn verkrijgbaar in de tabakssmaken van uw favoriete sigarettenmerken, maar ook in fruitsmaken en andere exotische smaken. Het kan in het begin even wennen zijn om andere smaken te roken, maar door te proberen komt u er vanzelf achter welke smaken het best bij u passen en u het meest aanspreken.

Betere gezondheid

Een laatste reden die we hier noemen om te kiezen voor elektrisch roken, maar voor velen waarschijnlijk toch wel de belangrijkste reden, is het gezondheidsaspect. Iedereen weet natuurlijk dat tabak niet bepaald goed voor het menselijke lichaam is. U ademt met de rook allemaal schadelijke stoffen in en uw longen gaan vol teer zitten. Dit kan veel lichamelijke klachten geven en het kan er voor zorgen dat u eerder sterft. Elektrisch roken daarentegen heeft deze nadelen niet. Natuurlijk is het nog beter om helemaal geen sigaret meer op te steken, ook geen elektrische, maar de risico’s van elektrisch roken zijn zo minimaal, dat dit toch als een uitstekend alternatief gezien moet worden voor tabak. In de eerste plaats kiest u natuurlijk voor elektrisch roken vanwege uw eigen gezondheid, maar vergeet ook vooral de gezondheid van de mensen om u heen niet. Zij zijn immers gedwongen om mee te roken en zo kunnen ook zij veel gezondheidsschade oplopen. Om deze reden is het tegenwoordig op veel plaatsen verboden om een sigaretje op te steken, maar het oplichten van een e-sigaret is wel toegestaan. Dit betekent dat u in een restaurant gewoon aan tafel uw e-sigaretje kunt roken na de maaltijd. En zo komen we aan bij het laatste punt van de redenen waarom stoppogingen zo vaak mislukken, het sociale aspect. Door te kiezen voor elektrisch roken kunt u gewoon weer roken op heel veel plaatsen waar dit nu niet meer mag, maar u kunt natuurlijk ook nog steeds gewoon samen met de verstokte rokers buiten een sigaret opsteken. Het mag dus duidelijk zijn dat de elektrische sigaret echt een zeer goed alternatief is.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn