Mijn bezwaarschrift opstellen

Laatst moest ik voor het eerst in mijn leven een bezwaarschrift opstellen. Ik heb mijn hele leven nooit enig probleem gehad met de overheid om met de sociale diensten maar ditmaal werd er in mijn ogen een verkeerde beslissing gemaakt. Een bezwaarschrift opstellen was daarom mijn enige optie. Ik zal vertellen wat er precies gebeurde. Ik heb twintig jaar een eigen bedrijf gehad. Met dit bedrijf verdiende ik goed geld en van dit geld kon ik prima leven. Mijn vrouw en ik waren gelukkig en hadden eigenlijk niks te klagen. We hadden een mooi huis in Enschede en konden geregeld samen leuke dingen doen. Helaas ging het de laatste jaren steeds slechter met mijn bedrijf. Na veel slapeloze nachten heb ik besloten de grond en het materiaal dat ik nog had te verkopen om zo mijn schulden te kunnen afbetalen. Dit was een weloverwogen keuze, omdat ik hiermee al mijn gespaarde geld ook moest opgeven. Uiteindelijk kon ik alle schulden afbetalen, maar leuk het wel alsof al mijn werk de afgelopen twintig jaar voor niets was geweest. Ik speelde quitte, maar hield verder niets over. Omdat ik een zelfstandige ondernemer was had ik wel een paar potjes waar ik geld uit kon halen, maar deze potjes waren snel leeg en toen zat ik met de gebakken peren. Mijn vrouw, ontdaan door de verandering in onze leef- en woonsituatie, raakte in een milde depressie. We besloten in goed overleg even in verschillende huizen te gaan wonen en het inkomen gescheiden te houden, zij het maar voor even. Al met al is dit natuurlijk een heel vervelende situatie. De problemen begonnen echter pas echt toen ik mijn bijstandsuitkering kwam aanvragen bij de sociale diensten. In de eerste plaats vonden zij het niet geloofwaardig dat mijn vrouw en ik bij elkaar waren, maar niet samenwoonden. Hierdoor werden onze inkomens nog bij elkaar opgeteld, wat voor ons allebei op dat moment niet gunstig was. Hierbij kwam nog dat men niet geloofde dat ik aan mijn bedrijf niets had overgehouden. Er moest geld zijn dat ik niet had aangegeven.  “Als u het er niet mee eens bent dan moet u maar een bezwaarschrift opstellen,” werd er gezegd. Een bezwaarschrift opstellen was voor mij echt een laatste optie, maar blijkbaar wilde men het gelijk op de spitst drijven. Het hielp niks dat ik aangaf de bijstand maar voor een aantal maand nodig te hebben en ik al geruime tijd opzoek was naar een nieuwe baan. Zoals je kunt zien was een bezwaarschrift opstellen echt mijn enige optie.

Een bezwaarschrift opstellen; hoe en wat?

Een bezwaarschrift opstellen verloopt in een proces. Dit proces kun je zelf doorlopen maar het is verstandig hier professionals bij te halen. Dit heb ik ook gedaan. Ik heb gebruik gemaakt van de services van http://www.meerbijstand.nl/. Je doorloopt op deze website drie stappen:

  • het opsturen van de beslissing
  • de beoordeling van het probleem
  • de hulp en het bezwaar

Allereerst moest ik de beslissing die was gemaakt door de sociale diensten opsturen. Zij hadden mij dus medegedeeld dat ik geen recht had op een bijstandsuitkering vanwege een te hoog eigen vermogen. Eerst vond ik het lastig om deze privégegevens te delen met een vreemd bedrijf. Ik vond het ook raar dat een bezwaarschrift opstellen zo lastig bleek te zijn. Ik vond het gewoon apart dat ik het bedrijf niet gewoon kon vertellen wat er scheelde. Ik vermoed dat dit iets te maken heeft met de rechtsgeldigheid van de uitspraak van de sociale diensten. Hoe dan ook, uiteindelijk heb ik de beslissing toch maar opgestuurd. Ik heb de belangrijkste conclusies van de formulieren gescand en verzonden. Vervolgens kreeg ik bericht dat er gekeken zou worden wat men voor me kon doen. Ik heb toen een aantal dagen moeten wachten. Vervolgens kreeg ik bericht dat mijn aanvraag was bekeken en dat een bezwaarschrift opstellen inderdaad de juiste keuze was. Ik ben toen samen met een aantal werknemers rond de tafel gaan zitten en we hebben in goed overleg gewerkt aan een goed en degelijk betoog. Ik kwam zelfs in aanmerking voor rechtsbijstand. Een bezwaarschrift opstellen was voor mij dus geheel gratis. Gelukkig was ik er op tijd bij, je moet binnen zes weken aan de bel trekken. Na zes weken is een bezwaarschrift opstellen niet meer de moeite waard. Gelukkig kon die van mij zonder problemen worden opgestuurd. Omdat het enige tijd duurde voor de sociale diensten aan mijn verzoek voldeden kreeg ik in de tussentijd wel een bepaalde overgangsvergoeding. Ik heb tot slot mijn verhaal gedaan bij de rechter, die mij in het gelijk stelde. Het is natuurlijk vervelend dat dit hele proces meerdere maanden duurt. In deze maanden waren mijn vrouw en ik namelijk weer wat dichter tot elkaar gekomen en zagen we het nut van onze afzondering eigenlijk niet meer goed in. Een bezwaarschrift opstellen en het proces wat daar aan vast zit kan dus veel tijd in beslag nemen. Op het moment dat de sociale diensten dus inzagen dat ze fout zaten heb ik mijn bijstand alweer stopgezet. We hebben allebei onnodige kosten gemaakt omdat er niet goed naar me is geluisterd.

Uitstekend en betrouwbaar

Het bedrijf waar ik mijn bezwaarschrift heb laten maken was uitstekend. De werknemers waren vakkundig en lichtte mij goed in over het hele proces. We hebben meerdere keren samen om tafel gezeten om te bespreken wat de beste aanpak zou zijn. Zit je dus ook in een vervelende situatie? Ga dan snel naar meerbijstand.nl en laat vandaag nog een bezwaarschrift opstellen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn