Online een plantenpaspoort bestellen?

Planten zijn helemaal in de mode, en je ziet steeds meer winkels die naast hun standaard assortiment ook planten verkopen. Woonwinkels bijvoorbeeld, die planten verkopen, en daarmee gelijk hun winkel gezelliger maken. Maar wist je dat het verplicht is om deze planten in de verkoop te voorzien van een plantenpaspoort? Deze kun je bestellen in de webshop van Grafilabel. Zij zijn al jaren een betrouwbare leverancier van allerlei verschillende plantenlabels. Ze hebben er meerdere varianten van, namelijk:

  • Sleufetiketten (die bindt je om een takje heen)
  • Steeketiketten (die steek je in de aarde)
  • Het plantenpaspoort (die je kunt plakken op de pot)

Maar wanneer is het eigenlijk precies verplicht om zo’n paspoort voor planten bij te voegen? Dit moet alleen bij oppot bestemde planten. Deze regeling is in het leven geroepen om precies te kunnen traceren waar de plant vandaan komt, oftewel waar hij geteeld is. Bij eventuele besmettingen (van welke aard van ook) kun je het plantenpaspoort checken en de bron vinden. Dit is puur voor de algehele veiligheid bedacht, want via planten kunnen zich heel gemakkelijk bepaalde schimmels vervoeren. 

Welke informatie moet op een plantenpaspoort?

Er bestaan natuurlijk regels over wat er precies op zo’n plantenpaspoort moet staan. Zonder elk van deze onderdelen is het Online een plantenpaspoort bestellen?paspoort niet geldig en ben je dus in feite in overtreding als je de plant alsnog in de verkoop zet. Zo moet er bijvoorbeeld per se in de linkerbovenhoek de EU-vlag staan, in kleur of in zwart-wit, moet er op staan (in de rechterbovenhoek) dat het een ‘plant passport’ is, en verder staan er vier verschillende onderdelen op. Deze onderdelen hebben letters, en zijn als volgt:

  • A + botanische naam
  • B + ISO-code lidstaat & fytosanitair registratienummer
  • C + traceerbaarheidscode
  • D + ISO-code van land van oorsprong/productie

Als al deze gegevens erop staan is het plantenpaspoort geldig. Je dient het vervolgens aan te brengen tot en met de kleinste handelseenheid, dus zowel per doos, als per pot en tray, etc. Het paspoort mag echter niet meer met een leveranciersdocument worden gecombineerd. Houd er ook rekening mee dat oude plantenpaspoorten geldig blijven tot 14 december 2023. na die tijd moet je verplicht gebruik maken van de nieuwere versie. Deze ge├╝pdatete versie is verkrijgbaar in de webshop van Grafilabel, samen met allerlei andere soorten labels en stickers. 

Webshop voor plantenpaspoort en labels

Bij Grafilabel zijn ze gespecialiseerd in het aanbieden van allerlei soorten labels (de naam zegt het natuurlijk al). Uiteraard kunnen ze je voorzien van de nieuwste variant van het verplichte plantenlabel. Ze kunnen je zelfs adviseren over welke printer je nodig hebt om deze plantenlabels te printen. Het is namelijk heel belangrijk dat de inkt onder alle (weers)-omstandigheden blijft zitten, aangezien het label leesbaar moet blijven, ook na een flinke regenbui. Veel planten staan namelijk buiten, en het label moet dus tegen vocht kunnen. Grafilabel kan je daarbij helpen en je adviseren over het type printer en bijbehorend inktlint. Met hun hulp voldoe jij als groothandel in planten voortaan helemaal aan de richtlijnen met betrekking tot het verplichte plantenpaspoort. En als er zich wijzigingen voordoen in de regels en wetgeving rondom dit paspoort, dan is Grafilabel natuurlijk de eerste die ze doorvoert in hun labels!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn