Waar is rauwmelkse yoghurt goed voor?

Er zijn heel erg veel mensen die niet goed tegen lactose kunnen. Ze worden er winderig van en hun vertering loopt er niet lekker door. Je hoeft niet per se allergisch voor lactose te zijn om er last van te krijgen als je het nuttigt, ook een intolerantie kan voor veel klachten zorgen, aldus Raw Milk Company. Als je zoals zovelen buikpijn krijgt bij het eten van yoghurt, puur door de lactose, dan zou je eend rauwmelkse yoghurt kunnen proberen. Deze wordt namelijk (zoals de naam het eigenlijk al verklapt) gemaakt van rauwe melk in plaats van gepasteuriseerde melk. Dit productieproces biedt veel voordelen waardoor rauwmelkse yoghurt in vele opzichten gezonder en beter verteerbaar is dan gewone yoghurt (dus die gemaakt van gepasteuriseerde melk). Welke gezondheidsvoordelen dat zijn? 

  • De bacterieculturen in rauwmelkse yoghurt zijn heel goed voor je spijsvertering.
  • Het bevat veel meer vitamine K2, een supervitamine als het gaat om hart- en vaatziekten.
  • Het bevat een hoger gehalte aan tryptofaan; een grondstof voor serotonine.
  • Het enzym lactase is nog intact, waardoor de lactose beter afgebroken kan worden.

Vooral het laatste punt is voor veel mensen een reden om van normale yoghurt over te stappen op yoghurt gemaakt van rauwe melk. Door de aanwezigheid van lactase kun je namelijk lactose veel beter verteren. En dat nieuwtje komt als geroepen voor iedereen die lactose-intolerant is.

Hoe wordt rauwmelkse yoghurt gemaakt?

Omdat rauwe melk in zijn oorspronkelijke vorm niet mag worden verkocht in de supermarkt is enige bewerking sowieso nodig. Dit is de reden dat men rond 1950 is begonnen met het steriliseren en pasteuriseren van melk. Er heerste namelijk destijds TBC onder runderen en men moest ieder risico van besmetting op mensen volledig elimineren. Echter zijn ze daarna nooit meer gestopt met het bewerken op deze manier. Daardoor zijn producten van rauwe melk, zoals rauwmelkse yoghurt, bijna niet te vinden in supermarkten, wat ontzettend jammer is. Rauwmelkse yoghurt heeft namelijk (zoals je hierboven al hebt kunnen lezen) heel veel gezondheidsvoordelen ten opzichte van normale yoghurt. Raw Milk Company speelt hier slim op in door een kwalitatief goede variant yoghurt te produceren van rauwe melk. Deze wordt gemaakt door aan de melk een zogenoemde AB-cultuur toe te voegen en deze te laten fermenteren. Het resultaat is een yoghurt die heel zacht is van smaak en heerlijk mild en romig smaakt. Rauwmelkse yoghurt is doorgaans ietsje dunner dan normale yoghurt uit de supermarkt. Dit komt doordat er geen verdikkingsmiddel in zit, het is puur natuur.

Goede bacteriƫn voor je darmen

Je darmen zijn in vele opzichten de basis van je gezondheid. Het is de plek waar je voedingsstoffen opneemt en (als het niet goed met ze gesteld is) waar toxische stoffen in je lichaam binnendringen. Voor een goede werking van je darmen zijn de juiste bacteriestammen heel erg belangrijk. Rauwmelkse yoghurt kan hier zijn steentje aan bijdragen door je darmen te voorzien van de juiste bacteriƫn, die zijn ontstaan door het fermentatieproces. Als je problemen met vertering ervaart is het dus een goede idee om yoghurt te eten, en in het geval van lactose-intolerantie kun je het beste gaan voor de yoghurt gemaakt van rauwe melk van RawMilkCompany.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn