Wat kan EPDM voor u betekenen?

Het is aannemelijk dat u nog niet zo vaak van EPDM heeft gehoord. Dat komt omdat het een relatief nieuwe speler op de rubbermarkt is. Het is een polymeer samengesteld uit meerdere monomeren, om precies te zijn. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat betekent eigenlijk dat het gewoon een nieuwe rubbersoort is. EPDM is echter niet zo maar een nieuwe soort rubber, maar bevat een aantal eigenschappen die het tot een absolute topper maken. Zo is het bijvoorbeeld resistent tegen extreme temperaturen en temperatuurverschillen. Het bevat daarnaast nog een aantal eigenschappen:

  • EPDM is niet alleen flexibel, resistent tegen extreme temperaturen en ongevoelig voor zouten, maar kan ook goed tegen zuren en basen. Dit zijn substanties met een hoge of lage pH-waarde. Hoewel deze bij veel stoffen een bijtende of afbrekende werking hebben, blijft EPDM ongeschonden door ze.
  • In aanvulling op de resistentie tegen zuren en basen kan deze rubbersoort ook goed tegen de afbrekende werking van zoute en mineralen. Dit maakt het uitermate geschikt voor projecten buitenshuis; zelfs in de buurt van de kust.
  • Ten slotte heeft het een elasticiteit van 400 procent, wat praktisch gezien inhoudt dat het enorm rekbaar is. Dit maakt EPDM tot een verrassend sterk en flexibel materiaal voor in de bouw.

Ten slotte is de levensduur van EPDM meer dan 50 jaar, wat inhoudt dat u het nauwelijks zult hoeven vervangen. Dit scheelt in de energie en kosten die u in onderhoud zult moeten steken. Verder heeft u zo ook de garantie dat u in de tussentijd zorgeloos van uw woning of auto kunt genieten. Dat houdt in dat u zich geen zorgen zult hoeven maken over de kwaliteit van uw isolatiemateriaal, sterkte van uw banden of het eventuele lekker van uw visvijver!

EPDM als rubbersoort

Er is een breed scala aan verschillende soorten rubber. Het zijn echter bijna allemaal samengestelde polymeren uit meerdere monomeren. Dit gaat volgens een wetenschappelijk bepaald scheikundig proces. De ingrediënten en omstandigheden bepalen vervolgens welke rubbersoort er uit het proces komt. Afhankelijk van de gekozen materialen en de aanwezige omstandigheden heeft een rubbersoort bepaalde eigenschappen. EPDM is een relatief nieuwe soort van rubber met – zoals u hierboven heeft kunnen lezen – verrassend praktische eigenschappen. Dit houdt in dat het voor legio toepassingen gebruikt kan worden. Zo wordt het bijvoorbeeld in woningen en huizen gebruikt om te isoleren, naden te dichten en daken waterdicht te houden. In de industriesector heeft het ook vele toepassingen, zoals de distributieriemen van machines, isolatie van belangrijke elementen en banden voor transportvrachtwagen. EPDM is dus een rubbersoort die geschikt is voor vele soorten toepassingen en dat houdt in dat het in veel verschillende soorten situaties gebruikt wordt. Dat betekent vervolgens dat het van belang is dat men het juist weet te gebruiken en dat men ook de juiste lijmen, kitten en accessoires gebruikt. Hieronder vindt u een overzicht van wat dat precies inhoudt:

  • Wat betreft lijmen is het belangrijk dat u weer welke lijmen goed aan rubber hechten en welke niet. Aan de ene kant zorgt het incorrect gebruik van bepaalde lijmen er namelijk voor dat het rubber al snel weer los laat van het aanhechtingsoppervlakte. Aan de andere kant kan het gebruik van de juiste soort lijm een sterke verbinding creëren tussen het rubber en het contactoppervlakte. U zult op veel lijmen een beschrijving vinden van waar de lijm voor geschikt is; leest u deze dan ook goed door.
  • Wat betreft kitten is het net zo belangrijk als bij lijm dat u de juiste soort vindt. Daar kitten al snel bepaalde chemische eigenschappen bevatten is het van belang dat u er een uitkiest die goed hecht aan EPDM. Wederom kan het lezen van de beschrijving op de verpakking of het informeren bij een specialist hier uitkomst bieden. Kitten en EPDM worden vooral vaak gecombineerd bij kozijnen en bij isolatietoepassingen. Dit houdt in dat het hoofdzakelijk gaat om het binnen- en buitenhouden van bepaalde warmte of kou. Een goed gekozen kit kan de isolatie optimaliseren en u voor hogere energie- en onderhoudskosten behoeden.
  • Ten slotte is het belangrijk om de juiste accessoires uit te zoeken. Meer informatie daarover zult u hieronder aantreffen.

Welke accessoires zijn van belang?

EPDM blijkt een enorm resistente rubbersoort te zijn. Het is bijvoorbeeld goed bestand tegen extreme temperaturen, maar ook tegen zouten, basen en zuren. Daarnaast is het extreem elastisch. EPDM is elastisch tot wel 400 procent, om precies te zijn. Hierboven heeft u kunnen zien dat het van belang is de juiste lijmen en kitten te gebruiken bij het werken met EPDM. Als u gebruik wilt maken van bepaalde kitten, bijvoorbeeld bij het isoleren van uw huis of het afwerken van uw kozijnen, dan is het van belang dat u hierbij de juist gekozen kitspuitbushouder gebruikt. Door goed en zorgvuldig de informatie op de kitbus te lezen en eventueel een aanwezige specialist op dit gebied te vragen kunt u ervoor zorgen dat u de juiste kit gerelateerde accessoire tot uw beschikking heeft. Naast de juiste kitbus is het ook van belang dat u het rubber juist af weet te snijden. Een huis-, tuin- en keukenmes kan hierbij al voldoende zijn, maar een scherp bouwmesje is toch raadzaam. Al met al is het duidelijk geworden dat EPDM een rubbersoort is die als polymeer samengesteld is uit meerdere monomeren. Het blijkt echter ook nog eens in vele situaties praktisch toepasbaar te zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn